Skip to content

Terug naar overzicht Artikel: Doelen stellen met de hulp van anderen

Jun 21 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

goals / coaching / personal growth / psychology

Doelen stellen met de hulp van anderen

wegwijzer naar doelen

We hebben allemaal wel eens de vraag gekregen wat onze goede voornemens zijn voor dit jaar. Het blijft een beetje een ongemakkelijke vraag want eigenlijk weten we dat het daar wel een beetje bij zal blijven – voornemens.

En als we er wel iets mee weten te doen is dat vaak ook maar heel kort. Denk aan het meer sporten en een abonnement afsluiten in de sportschool. Je gaat dan vol goede moed een paar keer, misschien zelfs met iemand om elkaar aan te moedigen. En na een of twee maanden verwatert het heel snel. Misschien moet je maar helemaal niet beginnen aan voornemens en doelen. Maar je wilt toch wel graag wat bereiken in je leven. Hoe dan wel?

Waar beginnen?

Als eerste moet je uiteraard weten wat je wilt doen of bereiken. Wil je een opgeruimd huis, een opleiding of cursus afronden, stoppen met roken, werken aan je eigen heling en groei? Schrijf alles op een vel papier zodat je een overzicht krijgt van wat je graag wilt. Als je denkt dat je wel een volledig overzicht hebt nu, kies dan maximaal drie tot vijf puntjes uit die lijst die op dit moment het belangrijkste voor je zijn. Ga vervolgens van het grote doel, kleinere subdoelen maken. Wat kun je bijvoorbeeld in een half jaar bereiken? En daarna weer verder verdelen in doelen voor een maand. Als je dat overzicht hebt kun je per week kijken wat je die week kunt doen om dichter bij je doel te komen. Welke kleine stapjes kun je doen om aan je doelen te werken. Ben je van plan om je huis helemaal op te ruimen, ga dan niet op een dag alles proberen te doen. Begin deze week bijvoorbeeld met het opruimen en schoonmaken van een paar keukenkastjes. Dat is realistisch met de beperkte tijd die je hebt naast je baan en/of gezinsleven.

Omdat je op deze manier overzichtelijke, kleine stapjes kunt doen, is het makkelijker om eraan te beginnen. Misschien kost het maar een paar minuutjes maar dat zijn wel minuutjes die je dichterbij je grotere doel hebben gebracht en waar je dus trots op mag zijn. Kleine stapjes zorgen er namelijk voor dat je iets van je lijstje kunt strepen, je ziet dat je dichterbij je uiteindelijke doel komt en daarmee ervaar je die kleine overwinninkjes die je een goed gevoel en de hernieuwde energie geven om de volgende stappen ook aan te gaan.

Een paar extra handjes

En dan moet je dus steeds alleen aan de slag? Uiteraard moeten we het zelf doen. Niemand kan voor ons stoppen met roken of iets nieuws leren. Bij andere dingen zoals het schoonmaken van het huis, zouden we misschien nog wel hulp kunnen krijgen van gezinsleden bijvoorbeeld. Het wil dus inderdaad niet zeggen dat we er alleen voorstaan. We kunnen anderen er ook bij betrekken door erover te vertellen, door hen eraan mee te laten helpen als het mogelijk is. Waar ze je niet direct kunnen helpen, zouden ze je wel kunnen steunen in je keuze. Ze zouden kunnen vragen hoe het met je doelen is en dat motiveert je om eraan te blijven werken zodat je trots kunt vertellen hoever je al gekomen bent.

Laat je echter niet ontmoedigen wanneer ze niet direct enthousiast zijn. Je bent het doel niet voor hen aan het uitwerken maar voor jezelf. Veranderingen betekent vaak onbekende situaties. En voor iedereen is iets dat nieuw is vaak heel spannend. Je zult dus mogelijk ook te maken krijgen met tegenstand. Bedenk dan dat het goed bedoeld is en vaak is omdat de ander bang is voor de verandering. Want wat betekent die verandering voor hen? Als je begint met een opleiding, zien ze je dan nog wel of heb je geen tijd meer voor ze? Heb dus ook begrip voor die bezwaren en probeer ervan te leren. Misschien waren er bezwaren waar je zelf nog niet aan gedacht had en kun je ze nu voorzijn door er al rekening mee te houden dat ook die op je pad kunnen komen. Als dat dan ook gebeurt, zal het je niet van je stuk brengen want je was erop voorbereid.

Ondanks dat je zelf moet werken voor het halen van je eigen doelstellingen, sta je er dus nooit alleen voor. Je omgeving kan een enorme steun en extra handjes zijn. Schroom ook zeker niet om te vragen! Het kan moeilijk zijn om dat te doen omdat we niet lastig willen zijn. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat mensen vaak geneigd zijn om wel te helpen. Ze associëren helpen met ‘goede mensen zijn’. En als ze je in het verleden wel een keer hebben afgewezen, is de kans dat ze nu wel ‘ja’ zeggen juist nog groter. Ze willen de vorige keer goedmaken en je laten zien dat ze wel degelijk om je geven en daarmee de relatie goedmaken voor hun gevoel. En, als laatste puntje: mensen denken vaak dat we als zwak of niet aardig gezien worden als we om hulp vragen maar onderzoek wijst juist uit dat mensen je aardiger vinden en meer waarderen als je voor hulp durft te vragen. Dat wil niet zeggen dat we anderen moeten manipuleren om ons te helpen overigens. Ga niet inspelen op schuldgevoel door te vragen van iemand om je een gunst te doen of al van tevoren te zeggen ‘sorry dat ik het vraag maar…’. Vraag het gewoon. Dat klinkt eenvoudig en in feite is het ook zo eenvoudig.

Nu is er nog een manier om extra hulp en steun te vinden, namelijk met de hulp van een coach. Hulp vragen aan een buitenstaander kan daarbij ook nog eens makkelijker zijn of prettiger voelen omdat dit het werk van een coach is. Je hoeft je dus niet bezwaard te voelen en kunt toch de steun ervaren. Ook vooral als je misschien niet direct weet of je die van je omgeving kan krijgen of hoe je die steun aan hen zou moeten vragen. Stel je wilt bijvoorbeeld werken aan persoonlijke groei dan kun je veel hebben aan de motivatie en inzichten van een samenwerking met een coach. Hij of zij kan je helpen om realistische doelen te stellen en samen met jou te bepalen wat haalbaar is. Samen te kijken hoe eventueel de eigen omgeving er wel bij betrokken kan worden, al is het in eerste instantie misschien heel beperkt. Daarnaast zijn we vaak onze eigen ergste criticus. Een coach kan je helpen zien welke voortgang je al hebt gemaakt en dat kan je dan weer aanmoedigen om niet alleen toch even stil te staan bij je succes tot zover, maar daar ook de aanmoediging uithalen om de volgende stappen met frisse moed aan te gaan.

Ga lekker aan de slag met het opstellen van je doelen en ga oefenen met je omgeving erbij te betrekken. Bedenk wie je bij welk doel kunt betrekken en wie je wat zou kunnen vertellen of vragen. Heel veel plezier met het bereiken van al je doelen de komende tijd! Geniet ervan wat je allemaal gaat bereiken ook op weg naar je uiteindelijke doel.


Heb je na dit gelezen te hebben, zin gekregen om aan je eigen doelen te werken en zou je het fijn vinden om het samen met iemand aan te gaan? Je hoeft echt niet te wachten tot januari volgend jaar om te starten. Neem contact met me op, dan gaan we samen aan de slag. Ik help je daar heel graag bij.