Skip to content

Ouders en verzorgers:
als je met kinderen leeft

Ben jij een professional die dagelijks met kinderen werkt? Ontdek ook hoe wij je kunnen helpen je de band met kinderen kunt versterken en hun wereld beter kunt begrijpen.

Zie wat je kind écht: vertelt – zonder woorden

- de geheimtaal in beeld -

Als ouder wil je niets liever dan je kind begrijpen en ondersteunen. Toch zijn er momenten waarop woorden tekortschieten en je je afvraagt wat er echt in je kind omgaat. Juist dan kunnen tekeningen een venster openen naar hun innerlijke wereld.

De kracht van tekeningen – Waarom dit zo belangrijk is

Een tekening zegt meer dan duizend woorden, maar alleen als je weet hoe je moet kijken.

Soms zie je dat je kind iets dwarszit. Het is stiller dan normaal, reageert sneller boos of trekt zich terug. Je wilt helpen, maar als je vraagt wat er is, haalt je kind zijn schouders op. "Niks." Maar dan schuift je kind een tekening naar je toe. Een simpel paar figuurtjes die dicht bij elkaar staan. Een regenboog met veel kleuren. En heel veel hartjes. Op het eerste gezicht zomaar een tekening – maar in werkelijkheid een blik in de binnenwereld van je kind.

Waarom tekenen kinderen?

Kinderen tekenen om hun wereld te begrijpen, om emoties te uiten die ze niet in woorden kunnen vatten. Tekenen is een natuurlijke manier om te vertellen, zonder de druk van moeten praten. Het helpt bij het verwerken van emoties (blij, bang, verdrietig, boos), het uiten van ervaringen (fijne én moeilijke situaties) en het begrijpen van de wereld om hen heen.

Wat vertelt een tekening jou als ouder?

Omdat kinderen onder andere hun gevoelens, angsten en ervaringen in een tekening leggen, is het een schat aan informatie. Het laat zien hoe je kind zich voelt in de wereld om zich heen. Hoe het zichzelf ziet en welke emoties er spelen. Of er zorgen of angsten zijn die aandacht nodig hebben. En nog veel meer.

Veel ouders denken: "Ja, maar ik ben geen psycholoog… Hoe kan ik weten wat het betekent?" Het mooie is: je hoeft geen expert te zijn om te leren kijken. De taal van tekeningen is iets wat je als ouder kunt leren.

Onze workshops behandelen de verschillende onderwerpen die we in tekeningen terugvinden tekening of reeks tekeningen Wil jij de geheimtaal ook leren? De introductieworkshop zal je hierbij op weg helpen

Wat kun jij hiermee als ouder?

Wat als je de diepste gedachten van je kind kon zien zonder dat het een woord zegt?

Soms lijkt het ouderschap één groot raadsel. Je voelt dat er iets speelt bij je kind, maar krijgt er geen vinger achter. Je kind huilt sneller, is opstandig, of sluit zich juist af. En als je vraagt wat er is, krijg je een schouderophaal of een boos "Ik weet het niet!" terug. En dat is precies waarom tekeningen zo krachtig zijn.

Een tekening geeft je een ingang voor een gesprek. Als je weet hoe je naar een tekening moet kijken, kun je de juiste vragen stellen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende manieren om in gesprek te komen. Je zou kunnen beginnen door te vragen wat het kind getekend heeft. Meestal willen kinderen graag vertellen. Dus "Vertel eens wat je getekend hebt?" of "Wat gebeurt hier allemaal?" zijn dan voldoende. Ouders die de beeldentaal leren, zeggen vaak: "Opeens snapte ik mijn kind veel beter. Ineens vertelde ze uit zichzelf wat er speelde door middel van de tekening"

Wat zie je in tekeningen?

Wat zou je dan in zulke tekeningen kunnen zien? Onderstaande voorbeelden zijn maar een heel kleine greep uit de thema's en onderwerpen die we terug kunnen zien in tekeningen. Misschien zie je ballonnen of regenbogen terug in de tekeningen. Misschien tekent een kind zichzelf of zijn familie. Elk van deze voorbeelden heeft zijn eigen symboliek en laat iets zien wat er op dat moment in het kind speelt.

Wat kun je als ouder doen?

Wat als je iets ziet waar je je zorgen over maakt. Wat kun je als ouder doen? Het is heel belangrijk om niet invullen, maar vragen stellen: Geef je kind de ruimte om te vertellen. Elke tekening is een kans om je kind beter te begrijpen. Stel open vragen die uitnodigen om te delen wat het kind heeft getekend. Vaak is het al voldoende om te zeggen "oh.." of "hmm" of "en toen?".

Wil je dat iemand met je meekijkt en begeleidt bij de tekeningen van je kind? Vraag een tekeninglezing aan.

Heb je een tekening of reeks tekeningen waar je vragen over hebt? Stuur het ons voor een tekeninglezing


Waarvoor kun je terecht


Workshops: geheimtaal in tekeningen

Tekeningen laten zien wat woorden soms niet kunnen zeggen. Leer hoe je ze kunt begrijpen en krijg nieuwe inzichten in de wereld van je kind.

Workshops
Tekeninglezing: volledige analyse

Laat een tekening analyseren en ontdek wat je kind zonder woorden vertelt. Zo weet jij beter hoe je kunt ondersteunen.

Tekeninglezing
Coaching

Krijg praktische handvatten en inzichten om jezelf of kind op de beste manier te begeleiden. Een investering in vertrouwen en groei.

Coaching
ouders-verzorgers-geheimtaalvantekeningen

Claim nu je gratis e-book vol tips en inzichten.

Ontdek de kracht van tekeningen!

Ontvang vijf waardevolle tips en vijf praktische dingen om direct aan het tekenen te gaan.

Veelgestelde vragen

Algemeen

Hoe betrouwbaar is het interpreteren van tekeningen?

Het interpreteren van tekeningen is een waardevolle methode om inzicht te krijgen in gevoelens en gedachten die soms moeilijk onder woorden te brengen zijn.

Het is echter geen exacte wetenschap. Daarom wordt het altijd gebruikt in combinatie met andere observaties en gesprekken.

Een tekening is een momentopname en moet in de juiste context worden bekeken. Door patronen over meerdere tekeningen heen te herkennen, wordt de interpretatie betrouwbaarder.

Hoe helpt tekeninglezen mij om een betere band met mijn kind op te bouwen?

Tekeninglezen helpt je om beter te begrijpen wat er in je kind omgaat, zonder dat het altijd de juiste woorden hoeft te vinden.

Door inzicht te krijgen in de gevoelens en gedachten achter een tekening, kun je beter inspelen op de behoeften van je kind en op een dieper niveau met elkaar verbinden.

Het geeft je handvatten om op een speelse en veilige manier in gesprek te gaan, zonder druk of oordeel, waardoor je kind zich begrepen en gehoord voelt.

Is dit niet gewoon psychologie?

Tekeninganalyse heeft raakvlakken met psychologie, maar het is geen vervanging van psychologische diagnoses of therapie.

Het is een methode om onbewuste processen zichtbaar te maken en biedt inzichten die kunnen ondersteunen in coaching, opvoeding en zelfreflectie.

We werken niet met labels of diagnoses, maar kijken naar patronen en symboliek in tekeningen om iemand beter te begrijpen.

Mijn kind tekent bijna nooit, werkt dit dan ook?

Ja, ook als je kind weinig tekent, zijn er mogelijkheden om inzichten te krijgen. Zelfs een enkele tekening kan waardevolle informatie geven.

Daarnaast kun je je kind op speelse wijze uitnodigen om te tekenen, bijvoorbeeld door samen creatief bezig te zijn zonder druk.

Mocht tekenen echt niet bij je kind passen, dan zijn er andere manieren om non-verbale signalen te begrijpen, zoals door middel van spel of ander creatief werk.

Wat als mijn kind niet wil vertellen over zijn/haar tekening?

Dat is helemaal niet erg! Kinderen tekenen vaak onbewust en hebben niet altijd woorden voor wat ze maken.

Door een open en nieuwsgierige houding aan te nemen, zonder druk te leggen op uitleg, voelt je kind zich veilig om te delen wanneer het daar klaar voor is.

Soms zegt de tekening zelf al genoeg. Jij kunt als ouder leren om subtiele signalen op te vangen, zonder dat je kind er expliciet over hoeft te praten.

Welke diensten zijn het meest geschikt voor ouders?

Voor ouders bieden we verschillende diensten om beter te begrijpen wat tekeningen over hun kind vertellen.

Je kunt kiezen voor een tekeninganalyse, waarbij we de tekening van je kind interpreteren en je inzichten geven.

We bieden workshops waarin je zelf leert hoe je tekeningen kunt lezen en begrijpen.

Daarnaast werken we aan een werkboek speciaal voor ouders, met praktische uitleg en oefeningen om zelf aan de slag te gaan.


Je vraag of antwoord niet kunnen vinden? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder