Skip to content

Ouders en verzorgers:
als je met kinderen leeft

Tekeningen: een pad naar Ouder-Kind verbinding

- de geheimtaal in beeld -

Ouder zijn is een van de meest veeleisende, maar ook meest bevredigende rollen die een persoon kan vervullen. Het ouderschap is een reis van liefde, zorg en begeleiding, maar soms kan het een uitdaging zijn om te begrijpen wat er in het hoofd en hart van je kind omgaat. Kinderen hebben vaak moeite om hun gedachten en gevoelens met woorden uit te drukken, vooral wanneer ze nog erg jong zijn. Dit is waar tekeninglezen een waardevolle brug kan vormen tussen ouders en kinderen.

Hier vind je als ouders informatie over hoe tekeninglezen kan helpen om in contact te komen met hun kinderen op een dieper niveau. Deze benadering biedt ouders de mogelijkheid om de rijke wereld van tekeningen te verkennen en te begrijpen hoe ze deze kunnen gebruiken als communicatiemiddel om de band met hun kinderen te versterken.

De Taal van Tekeningen

Kinderen beginnen met tekenen voordat ze woorden kunnen spreken. Tekeningen zijn een manier waarop ze hun innerlijke wereld tot uitdrukking brengen, zelfs als ze nog niet in staat zijn om complexe zinnen te formuleren. Elke streep, elke kleur en elk figuur in een tekening draagt betekenis, en het is aan ouders om deze geheimtaal te ontcijferen.

Ouders die leren hoe ze naar tekeningen moeten kijken, kunnen beter begrijpen wat er in hun kinderen omgaat. Ze kunnen aanwijzingen vinden over de emoties van hun kinderen, hun zorgen, hun vreugde en hun angsten. Dit inzicht opent de deur naar empathie en verbinding.

Ben jij een professional die dagelijks met kinderen werkt? Ontdek ook hoe wij je kunnen helpen je de band met kinderen kunt versterken en hun wereld beter kunt begrijpen.

Verbinding met emoties

Kinderen hebben vaak moeite om hun emoties te uiten. Ze kunnen bang zijn om hun ouders te belasten, of ze begrijpen zelfs niet altijd wat ze voelen. Tekeningen zijn een veilige manier voor kinderen om hun emoties naar voren te brengen. Een tekening kan bijvoorbeeld veel onthullen over angst, verdriet, geluk of woede.

Wanneer ouders leren hoe ze emoties kunnen herkennen in tekeningen, kunnen ze een ondersteunende en begripvolle omgeving creëren voor hun kinderen. In plaats van te vragen: "Hoe was je dag?" kunnen ouders vragen stellen als: "Kun je me vertellen over deze tekening?" Dit opent een deur naar een gesprek over wat er in het hart van het kind leeft.

Zelfbeeld en zelfvertrouwen

Een tekening kan ook inzicht bieden in het zelfbeeld en zelfvertrouwen van een kind. Hoe tekenen ze zichzelf? Zien ze zichzelf als klein en onbelangrijk, of stralen ze zelfvertrouwen uit? Dit inzicht kan ouders helpen om hun kinderen te ondersteunen bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Ouders kunnen de boodschappen in de tekeningen van hun kinderen gebruiken om aan te moedigen, te bevestigen en te waarderen wie ze zijn. Dit kan een diepgaand effect hebben op het zelfvertrouwen en de emotionele gezondheid van een kind.

Heb je een tekening of reeks tekeningen waar je vragen over hebt? Stuur het ons voor een tekeninglezing

De kracht van samenwerking

Naast het lezen van individuele tekeningen, kan tekeninglezen ook worden gebruikt als een instrument voor samenwerking. Ouders kunnen samen met hun kinderen tekenen en deze gezamenlijke activiteit kan de band versterken. Het kan een plek zijn waar ouders en kinderen ongedwongen met elkaar in gesprek gaan, plezier hebben en emoties delen.

Deze gezamenlijke tekenervaringen creëren een sfeer van vertrouwen en openheid, wat essentieel is voor ouder-kindrelaties. Ze laten zien dat de inspanning om verbonden te zijn wederzijds is.

Tekeninglezen is een waardevolle bron voor ouders die willen begrijpen wat er in het hart en hoofd van hun kinderen omgaat. Het is een manier om de geheimtaal van tekeningen te ontcijferen en in contact te komen met de innerlijke wereld van je kind. Het opent de deur naar empathie, begrip en diepere verbinding.

Wij bieden hulpmiddelen, workshops en inzichten om ouders te helpen deze kunst te leren. Ouders die zich verdiepen in tekeninglezen ontdekken een nieuwe manier om in harmonie te zijn met hun kinderen en een sterkere ouder-kindrelatie op te bouwen.

Ontdek hieronder welke mogelijkheden er zijn om zelf aan de slag te gaan met tekeninglezen.

Heb je een tekening of reeks tekeningen waar je vragen over hebt? Stuur het ons voor een tekeninglezing


Waarvoor kun je terecht


Workshops: geheimtaal in tekeningen

Voor iedereen die met kinderen leeft: wat vertellen tekeningen en hoe kunnen je tekeninglezen inzetten.

Tekeninglezing: volledige analyse

Je hebt een tekening van een kind en wilt weten wat het je vertelt. Wij helpen je dit te begrijpen.

Coaching - jongeren en volwassenen

Met jou als expert van je eigen leven, eventueel met hulp van tekeningen, kijken we samen waar je kunt ontwikkelen

Tekeninglezen op ouderavonden, e.d.

Die momenten waar er oudercontact over je kinderen is, laten wij jou als ouders zien wat je kinderen bezighoudt, leren je over kindertekeningen lezen.

ouders-verzorgers-geheimtaalvantekeningen

Claim nu je gratis e-book vol tips en inzichten.

Ontdek de kracht van tekeningen!

Ontvang vijf waardevolle tips en vijf praktische dingen om direct aan het tekenen te gaan.

Deze workshops zijn voor jou

Tekeningen lezen: introductie


Ontdek de magie achter tekeningen tijdens onze introductieworkshop tekeninglezen! In deze boeiende tweedelige sessie nemen we je mee op een reis door de algemene aspecten van tekeningen. Leer hoe de bladindeling, het gebruik van kleur en lijnen subtiele maar krachtige betekenissen kunnen onthullen. Of je nu een ouder bent die de creatieve expressie van je kinderen beter wil begrijpen, een leraar die dieper in de wereld van tekeningen wil duiken, of gewoon nieuwsgierig bent naar de verborgen taal van beelden, deze workshop biedt een unieke kans om je kennis te vergroten.

Tijdens de eerste sessie verkennen we de wat tekeningen laten zien. Ontdek hoe kleuren emoties kunnen weerspiegelen en lijnen subtiele nuances kunnen toevoegen aan de boodschap van de tekening. In de tweede sessie verdiepen we ons verder in wat je kunt doen met tekeningen en do's en don'ts. Daarnaast ga je zelf aan de slag met je eigen tekeningen waarbij we de deelnemers begeleiden bij het ontcijferen van de unieke taal die kinderen gebruiken om zichzelf uit te drukken. Schrijf je in voor deze inspirerende workshop en ontwikkel een nieuwe waardering voor de kracht van beeldtaal!

Je kunt je eenvoudig inschrijven door ons een berichtje te sturen met je naam en e-mailadres. Als je meerdere personen tegelijk wilt aanmelden, vermeld dan de naam en het e-mailadres van elke deelnemer. We zullen je een factuur sturen die je dient te betalen vóór aanvang van de workshop. Annuleren is mogelijk tot 48 uur voor aanvang van de workshop. Indien je na deze periode annuleert, zal de factuur alsnog in rekening worden gebracht.
De workshop is ontworpen voor mensen die in nauw contact staan met kinderen, ofwel in hun persoonlijke leven of in hun professionele werk. Het is echter ook toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het verkennen van de geheimtaal van tekeningen. Er is geen specifieke voorkennis vereist om deel te nemen.
Voor de workshops hoef je geen eigen materialen mee te nemen, omdat alles door ons wordt verzorgd. Toch zouden we het leuk vinden als je je eigen tekeningen meebrengt.
2 x 1,5 uur
84,95 per persoon
Heerlerweg 116a, 6367AG Voerendaal
Vraag deze workshop nu aan

Tekeningen lezen: bomen


Dompel jezelf onder in de betoverende wereld van boomtekeningen tijdens onze workshop over boomtekeningen! Deze specifieke sessie is ontworpen om de deelnemers dieper in de symboliek van boomtekeningen te laten duiken. Of je nu een (groot)ouder bent die de gedachten van je kind wil begrijpen, een professional bent die werkt met kinderen, of gewoon geïnteresseerd bent in de symbolische taal van bomen, deze workshop biedt een fascinerende ontdekkingsreis.

Tijdens deze interactieve workshop leer je de unieke betekenis achter verschillende elementen van boomtekeningen ontcijferen. We verkennen hoe de wortels, stam, takken en bladeren van de boom symbolisch kunnen staan voor diepgewortelde emoties, groei, relaties en meer. Deelnemers worden begeleid bij het interpreteren en ontdekken hoe subtiele details een diepgaand inzicht kunnen verschaffen.

Schrijf je in voor deze boeiende workshop en ontwikkel een waardevolle vaardigheid in het begrijpen van de symboliek achter boomtekeningen, waardoor je een dieper begrip krijgt van de innerlijke wereld van kinderen.

Je kunt je eenvoudig inschrijven door ons een berichtje te sturen met je naam en e-mailadres. Als je meerdere personen tegelijk wilt aanmelden, vermeld dan de naam en het e-mailadres van elke deelnemer. We zullen je een factuur sturen die je dient te betalen vóór aanvang van de workshop. Annuleren is mogelijk tot 48 uur voor aanvang van de workshop. Indien je na deze periode annuleert, zal de factuur alsnog in rekening worden gebracht.
De workshop is ontworpen voor mensen die in nauw contact staan met kinderen, ofwel in hun persoonlijke leven of in hun professionele werk. Het is echter ook toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het verkennen van de geheimtaal van tekeningen. Er is geen specifieke voorkennis vereist om deel te nemen. Echter is het aan te raden de introductie workshop gevolgd te hebben.
Voor de workshops hoef je geen eigen materialen mee te nemen, omdat alles door ons wordt verzorgd. Toch zouden we het leuk vinden als je je eigen tekeningen meebrengt.
2,5 uur
67,50 per persoon
Heerlerweg 116a, 6367AG Voerendaal
Vraag deze workshop nu aan

Tekeningen lezen: huizen


Duik diep in de symboliek van huistekeningen tijdens onze intrigerende workshop! Deze specifieke sessie is ontworpen om deelnemers grondig te laten verkennen welke betekenissen schuilen achter huistekeningen. Of je nu als (groot)ouder verlangt naar een beter begrip van je kind's belevingswereld, een professional bent, of simpelweg geïnteresseerd bent in de symbolische taal van huizen, deze workshop belooft een boeiende ontdekkingsreis te worden.

Tijdens deze interactieve workshop leer je de unieke betekenis achter verschillende elementen van huistekeningen te ontcijferen. Ontdek hoe de grootte van het huis, de stabiliteit van de lijnen, het gebruik van kleur en de aanwezigheid van ramen en deuren symbolisch kunnen staan voor veiligheid, geborgenheid, en de emotionele stabiliteit van een kind. Deelnemers worden begeleid bij het interpreteren van diverse details in huistekeningen en krijgen inzicht in hoe deze tekeningen een waardevolle reflectie kunnen zijn van de innerlijke wereld van kinderen.

Schrijf je in voor deze boeiende workshop en ontwikkel een nieuwe vaardigheid om de symboliek achter huistekeningen te begrijpen, waardoor je een dieper inzicht krijgt in de emoties en belevingen van kinderen.

Je kunt je eenvoudig inschrijven door ons een berichtje te sturen met je naam en e-mailadres. Als je meerdere personen tegelijk wilt aanmelden, vermeld dan de naam en het e-mailadres van elke deelnemer. We zullen je een factuur sturen die je dient te betalen vóór aanvang van de workshop. Annuleren is mogelijk tot 48 uur voor aanvang van de workshop. Indien je na deze periode annuleert, zal de factuur alsnog in rekening worden gebracht.
De workshop is ontworpen voor mensen die in nauw contact staan met kinderen, ofwel in hun persoonlijke leven of in hun professionele werk. Het is echter ook toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het verkennen van de geheimtaal van tekeningen. Er is geen specifieke voorkennis vereist om deel te nemen. Echter is het aan te raden de introductie workshop gevolgd te hebben.
Voor de workshops hoef je geen eigen materialen mee te nemen, omdat alles door ons wordt verzorgd. Toch zouden we het leuk vinden als je je eigen tekeningen meebrengt.
2,5 uur
67,50 per persoon
Heerlerweg 116a, 6367AG Voerendaal
Vraag deze workshop nu aan

Tekenboek Tekenboek

Hét tekendagboek voor de niet-praters onder ons


Het is een fysiek tekendagboek, bestaande uit 90 pagina's. Met zijn stevige buitenkant van kraftpapier en dikkere vellen dan gemiddeld kan het wel wat hebben. Het is gebonden middels een spiraal zodat het helemaal open kan liggen. Met 90 pagina's kan jouw kind drie maanden lang iedere dag tekenen in het Tekendagboek. Prikkels verwerken, door de dag heen leven, op een rustig moment. **Naar verwachting valt het boek binnen twee weken op jouw deurmat. Ben je coach of therapeut en bestel je er 5 of meer? Dan ontvang je bij iedere 5 stuks een gratis exemplaar. Dit gratis exemplaar wordt niet weergegeven op de factuur, maar wordt achter de schermen automatisch toegevoegd. Je hoeft hier niets voor te doen.

Vraag je exemplaar van Hét tekendagboek voor de niet-praters onder ons van Kinderenbeterbegrijpen nu aan met korting via onderstaande knop!

Je exemplaar aanvragen

Online cursus

Kindertekeningen Lezen en Begrijpen


Wil je zelf ook de volledige cursus volgen? De kennis opdoen over alle aspecten van tekeningen, maar vooral ook hoe je ze kunt lezen? De methode leren waarop je respectvol en volledig kunt zijn in je lezingen van tekeningen?

De cursus kun je online en op je eigen tempo volgen. Het blijft beschikbaar en je kunt altijd terugkijken als je een onderwerp even opnieuw wilt doornemen. Om het certificaat te ontvangen, maak je alle opdrachten in de modules en stuur je deze in naar het e-mailadres dat aangegeven staat in de cursus. Een gecertificeerd Licentietrainer zal je opdrachten dan doornemen en van commentaar voorzien.

Vraag je online cursus Kindertekeningen Lezen en Begrijpen van Kinderenbeterbegrijpen nu aan met korting via onderstaande knop! Stuur ons dan een aanmeldingsbewijs, je adresgegevens en ontvang een tekenpakket cadeau.

Je toegang aanvragen

Ontdek meer!

Wil je meer weten over tekeninglezen? We nodigen je van harte uit om onze website te verkennen voor een schat aan informatie, middelen en inzichten over tekeninglezen. Volg ons op sociale media voor evenementen, leuke weetjes, tips en meer! En heb je vragen, neem gerust contact met ons op. Samen ontrafelen we de geheimtaal van tekeningen!