Huistekeningen zijn specifiek type tekeningen die heel veel zeggen over de tekenaar. In dit artikel nemen we je mee in de verschillende aspecten van deze bijzondere tekeningen. Ontdek welke inzichten je kunt vinden over de binnenwereld van de tekenaar door de lens van hun huistekeningen.
De Symboliek van Huistekeningen
Het huis is niet alleen een fysieke structuur van het ouderlijk huis maar een huistekening staat symbool voor de basis of zelfs thuisbasis van het kind. Hierin laten kinderen op papier hun thuisomgeving tot leven komen. Ontdek hoe de lijnen, vorm en kleur een verhaal vertelt over de perceptie en beleving van het kind ten aanzien van hun ‘huis’. Hoe vertaalt de symboliek van het huis zich in de tekening en wat onthult dit over het gevoelsleven van het kind? Om dat te achterhalen kijken we naar de onderdelen die specifiek voor een huis gelden.
Algemene Kenmerken van Huistekeningen
De algemene kenmerken van huistekeningen, zoals de grootte van het huis, de stabiliteit van de lijnen en het kleurgebruik, nemen we mee in hoe het huis voelt en wat de tekenaar ons wil vertellen. Deze elementen geven ons aanwijzingen over de mate van veiligheid, geborgenheid en stabiliteit die het kind ervaart in zijn thuissituatie.
De Structuur: Vierkant, Dak, Ramen en Deuren
Als we onderaan beginnen, is het basisvierkant dat waar we als eerste kijken. Hoe zijn de lijnen gezet? Sluiten ze aan of niet, zijn ze kronkelig of recht? Hangt het naar een kant of staat het stevig rechtop? De stevigheid van het vierkant weerspiegelt de basis van het kind. Soms zien we kastelen, die zijn extra stevig en veilig. Misschien is er dan dus behoefte aan die extra bescherming en dat gevoel van veiligheid achter dikke muren.
Het dak wordt meestal getekend als een driehoek. Deze laat zien wat in het hoofd van het kind omgaat maar ook verwijst het naar de ouder-kind-verhouding. Ook daar kijken we naar de lijnen. Zijn alle lijnen er en sluiten ze aan op elkaar en het basisvierkant? Wat gebeurt er in de driehoek nog meer? Is het rustig, is er structuur te zien of misschien een zielenraam?
Ramen en deuren bieden toegang tot een huis. Zijn deze aanwezig en zo ja kun je er dan bij? Kun je binnenkijken of is het erg gesloten? Zijn de ramen extra verstevigd en beschermd met kruisende latjes? Dit laat zien hoe het kind zich wel of niet toegankelijk opstelt voor zijn omgeving.
Extra details: Schoorsteen, padjes en Overige Toevoegingen
Verder is het interessant om te kijken naar hoe toegankelijk het huis gemaakt wordt. Is er een hek om het huis? Is er een paadje naar de voordeur? Is er een bel en brievenbus getekend? Moet je trapjes op om bij het huis te komen? Staat het huis op een heuveltje?
Brand er licht binnen? Is er een schoorsteen met rook? En zo ja welke kant van het dak staat deze dan? Al deze details in een huistekening, laten je binnen in het gevoel en de beleving van je kind
Praktische Tips voor Ouders en Professionals
De beeldentaal van tekeningen toont de geheimtaal van de binnenwereld. Het lezen van tekeningen is daarom niet iets dat je zomaar wilt doen. Er komt meer bij kijken dan bovengenoemde puntjes bekijken zonder context. Wat kun je wel doen? Het is altijd goed om de tekening en tekenaar met respect te behandelen. Neem de tijd. Ondanks dat tekeningen veel laten zien, is dat geen vervanging van een goed gesprek. Vraag bijvoorbeeld wat er is getekend of wat er gebeurt. Zorg voor een veilige sfeer waardoor je ruimte creëert voor het kind zodat hij zich vrij voelt om zijn belevingswereld te delen. En misschien het allerbeste dat je kunt doen voor jezelf en het kind, is meer leren over de beeldentaal van tekeningen. Start bijvoorbeeld met een workshop.
Workshop Tekeninglezen: Huistekeningen
In onze workshop Tekeninglezen: huistekeningen, gaan we samen met jou dieper in op de wat nodig is voor het lezen van een huistekening en wat er verder te zien is. Zeker de moeite waard om bij te zijn, dus schrijf je nu in of vraag aan voor een groep en kom samen!