Skip to content

Terug naar overzicht Artikel: Boomtekeningen: groei en ontwikkeling

Jan 26 2024

Miquel Moonen Miquel Moonen

workshop / personal growth / communication / coaching / tekeninglezing / workshop / tekeningen

Boomtekeningen: groei en ontwikkeling

Reading Drawings

Boomtekeningen zijn een specifiek type tekeningen die heel veel zeggen over de tekenaar. In dit artikel nemen we je mee in de verschillende aspecten van deze bijzondere tekeningen. Ontdek welke inzichten boomtekeningen je kunnen geven over de binnenwereld van de tekenaar.

De symboliek van bomen

Elke tekening laat je zien hoe de tekenaar zich voelt en denkt over het, eventueel symbolische, onderwerp. Een boom is universeel symbool voor groei en stabiliteit. Hoe vertaalt deze symboliek zich naar boomtekeningen? Het eenvoudige antwoord is dat boomtekeningen precies dat laat zien – hoe ervaart de tekenaar zijn groei en stabiliteit. Is er wel genoeg of misschien te veel stimulatie en voeding om te groeien? Is er groei mogelijk of is er iets nodig om de balans terug te brengen? Hieronder beschrijven we hoe we dat kunnen terugzien in de wortels, stam en kroon van de boom en hoe deze elementen de ontwikkeling van het kind weerspiegelen.

Wortels & stronk

Als we onderin de boom beginnen zien we wortels en de stronk. Hoe deze delen van de boom getekend worden, biedt ons een blik op de basis van de ontwikkeling van een kind, inclusief zijn geboorte en eerste maanden erna.

Wortels laten zien hoe stevig de boom staat. Gaat de boom om als de weersomstandigheden veranderen? Verder is het mogelijk via de wortels om voeding op te nemen uit de bodem. Als er geen wortels zijn, kan er dan wel genoeg voeding worden opgenomen? Is de bodem vol met voedingstoffen? Of is er te veel voeding en prikkels om op te nemen? Hoe ervaart het kind de aspecten? Wat heeft hij nodig?

Stam: Persoonlijke Groei en Uitdagingen

De stam als een symbool van persoonlijke groei, is het middelste gedeelte van de boom. Hier kunnen we mogelijk zoveel zien. Ook hier zien we of er genoeg voeding voor de ontwikkeling is. Is het een voldoende stevige stam om de boom te dragen? Of is het lang en dun? Voelt het uitgestrekt lang? Als dat zo is, voelt de tekenaar zich misschien wel dun uitgerekt (in het Engels “stretched thin”) ofwel heeft hij het gevoel dat er veel van hem gevraagd wordt. De lat ligt hoog. Is de stam recht of hebben de externe elementen invloed gehad en is de boom kromgegroeid? De stam laat dan vaak zien vanaf welk jaar dat zo ervaren is en die invloed is geweest. Dit geldt ook voor eventuele andere intense gebeurtenissen die indruk hebben gemaakt. Deze zien we vaak terug in de stam als gaten of dode of gebruiken takken – de littekens van deze ervaringen.

Kroon: Verbeeldingskracht en Interactie

De kroon wordt op verschillende manieren getekend. Soms reflecteert de kroon het seizoen van dat moment. Kale winterbomen of juist een groen dek bladeren in de zomer. Als het niet overeenkomt met het seizoen, waardoor komt dat dan? Hoe laat de kroon zien of er voldoende voeding is? Misschien zijn er wel bloemetjes of vruchtjes te zien in het groene loof?

Praktische Tips en Tools:

De beeldentaal van tekeningen toont de geheimtaal van de binnenwereld. Het lezen van tekeningen is daarom niet iets dat je zomaar wilt doen. Er komt meer bij kijken dan bovengenoemde puntjes bekijken zonder context. Wat kun je wel doen? Het is altijd goed om de tekening en tekenaar met respect te behandelen. Neem de tijd. En ondanks dat tekeningen veel laten zien, is dat geen vervanging van een goed gesprek. Vraag bijvoorbeeld wat er is getekend of wat er gebeurt. En misschien het allerbeste dat je kunt doen voor jezelf en het kind, is meer leren over de beeldentaal van tekeningen. Start bijvoorbeeld met een workshop.

Workshop Tekeninglezen: Boomtekeningen

In onze workshop Tekeninglezen: Boomtekeningen, gaan we samen met jou dieper in op de wat nodig is voor het lezen van een boomtekening en wat er verder te zien is. Zeker de moeite waard om bij te zijn, dus schrijf je nu in of vraag aan voor een groep en kom samen!