Skip to content

Terug naar overzicht Artikel: De Kracht van Tekeningen: Het Algemene Belang van Tekeninglezen

Nov 04 2023

Miquel Moonen Miquel Moonen

workshop / personal growth / communication / coaching / tekeninglezing / workshop / tekeningen

De Kracht van Tekeningen: Het Algemene Belang van Tekeninglezen

Reading Drawings

Tekeningen zijn meer dan slechts kleurrijke creaties op papier; ze zijn vensters naar de innerlijke wereld van de maker. Door tekeninglezen kunnen we niet alleen inzicht krijgen in iemands gedachten en gevoelens, maar ook effectieve manieren vinden om te communiceren, te coachen en te begrijpen. In dit artikel zullen we de algemene betekenis en het belang van tekeninglezen verkennen.

Wat is Tekening Lezen?

Tekening lezen is een manier om de verborgen betekenis in de kunstwerken te ontrafelen. Het gaat verder dan wat je op het eerste gezicht ziet en richt zich op de symbolen, lijnen, kleuren en compositie om dieperliggende emoties, gedachten, persoonlijkheidstrekken en wat er speelt in de binnenwereld te ontdekken. Tekeningen kunnen veel onthullen, vooral wanneer ze worden gelezen door getrainde professionals die de subtiele aanwijzingen oppikken.

Voor Kinderen en Volwassenen

Tekeninglezen is geschikt voor tekeningen van alle leeftijden. Bij kinderen kunnen tekeningen helpen bij het uiten van wat ze soms moeilijk in woorden kunnen zeggen. Het geeft hen een creatieve manier om hun gedachten en emoties te uiten.

Bij zowel kinderen als volwassenen biedt het een instrument om diepere gevoelens en gedachten te verkennen. Juist omdat we in tekeningen bewust of onbewust zoeken naar balans, laat het vaak zien waar we aandacht aan mogen besteden of waar de aandacht nodig is.

Inzicht in Ontwikkeling

Vooral bij kinderen is tekenen een belangrijk instrument om ontwikkeling te volgen. De non-figuratieve tekeningen, zoals de schijnbaar willekeurige krassen en lijnen, zijn lastig om te lezen omdat het niet gaat om objecten en de symboliek erachter. Toch zijn deze tekeningen nuttig om inzicht te krijgen in hun groei en ontwikkelingsfasen. Dit kunnen we doen door bijvoorbeeld naar kleur, dynamiek en lijngebruik te kijken.

Een Hulpmiddel voor Coaching

Voor coaches is tekeninglezen een krachtige techniek om cliënten te begeleiden. We gebruiken tekeninglezen vaak in coaching en therapie om de innerlijke wereld te ontrafelen. De tekeningen dienen als een projectiescherm voor onbewuste emoties en problemen, waardoor er gesprekken kunnen ontstaan om aan die kwesties te werken.

Coaches helpen cliënten om via de symboliek in hun tekeningen zichzelf beter te begrijpen, wat leidt tot meer bewustzijn en persoonlijke groei.

Verbetering van de Communicatie

We leggen een stukje van onszelf in tekeningen. Bewust of onbewust maar of we nu weten wat we tekenen of niet, het is niet toevallig dat we kiezen voor dit onderwerp of kleur. Tekeningen bieden een manier om te communiceren. Soms is het gemakkelijker om gevoelens of ideeën uit te drukken door middel van tekeningen. Het begrijpen van deze kunst maakt het mogelijk via deze weg het gesprek te starten.

Het Belang van Symboliek

Symboliek speelt een grote rol in tekeninglezen. Verschillende objecten en figuren hebben vaak specifieke betekenissen. Hierbij kijken we naar verschillende aspecten van symboliek. Het kan iets betekenen voor de tekenaar – de persoonlijke symboliek. Maar zo is er ook een culturele en sociale betekenis. Symbolen variëren sterk afhankelijk van de culturele achtergrond en persoonlijke ervaring van de tekenaar. Daarom is het belangrijk om symbolen in de context van de persoon te begrijpen.

Tekeningen - een momentopname

Het is belangrijk te onthouden dat tekeningen momentopnames zijn van iemands emoties en gedachten. Ze kunnen veranderen naarmate de persoon groeit en verandert, dus het is essentieel om respectvol met deze uitingen om te gaan.

Iemand kan een dag een vrolijke tekening maken en de volgende dag een heel andere stemming uiten. Deze veranderende expressies weerspiegelen de dynamiek van het innerlijke leven.

Wat als Je Tekeningen Gaat Bekijken

Wanneer je tekeningen gaat bekijken, is het van vitaal belang om er met respect mee om te gaan. Elke tekening is een uiting van de binnenwereld van de tekenaar en verdient daarom zorgvuldige aandacht. Neem de tijd, maar vooral ook: besef dat het heel intiem is om in iemands binnenwereld te kijken. Vat dat niet licht op door maar wat te roepen.

Bij het gebruik van tekeningen om met kinderen te communiceren, is het belangrijk om open vragen te stellen. Vermijd waardeoordelen, zoals "goed" of "fout". Gebruik uitnodigende vragen zoals "Vertel eens..." en "En toen...?" om kinderen aan te moedigen hun gevoelens en gedachten te delen zonder dat wij deze voor hen invullen. Leer hoe je in jezelf kunt mompelen en hardop kunt praten, zodat kinderen daarop kunnen aanhaken. Kinderen voelen zich vaak meer op hun gemak als ze zien dat een volwassene op dezelfde manier in zichzelf praat.

Het lezen van tekeningen kan een waardevol hulpmiddel zijn om meer inzicht te krijgen in jezelf en anderen. Door de symbolen en betekenissen in tekeningen te begrijpen, kunnen we dieper graven in de gedachten en gevoelens van de tekenaar en onze eigen creatieve expressie verbeteren. Het is een krachtig middel dat onze communicatie, verbinding, en relaties kan verbeteren en ons helpt te groeien.

Wil je zelf ook meer weten over de geheimtaal in tekeningen? Hier bij ChayaDevas ben je dan op het juiste adres. Van persoonlijke coaching tot masterclasses voor professionals. Van tekeninglezingen tot workshops met uiteenlopende thema’s rondom tekeningen, symboliek en materiaalgebruik. Je kunt hier meer over vinden op onze website. Ik raad je dan aan hier te starten. Heeft dit artikel je nieuwsgierig gemaakt en ben je benieuwd wat we voor jou hebben? Neem gerust contact op.