Skip to content

Terug naar overzicht Artikel: Leren van moeilijke situaties

Sep 05 2021

Miquel Moonen Miquel Moonen

health & body / personal growth / coaching

Leren van moeilijke situaties

extending hand to help

Het leven gooit ons regelmatig dingen op ons pad die niet altijd even makkelijk en/of prettig zijn. Niemand ontkomt eraan en niet elke situatie is voor iedereen even pittig om door te komen. Voor de een is een beëindiging van een relatie een opluchting en voor de ander betekent dat een periode met een diepe depressie.

We zijn vaak geneigd om onszelf meteen de vraag te stellen ‘waarom gebeurt mij dit nu weer?’. Het antwoord daarop hebben we vaak niet en daardoor gaan we een van twee kanten op. Of we voelen dat we er niks aan kunnen doen en het ons overkomt. Het wordt ons aangedaan en wat kunnen we er dan nog aan doen? Of we vinden dat we harder ons best moeten doen om erachter te komen wat er is en ons daardoor extra gestrest voelen.

Maar laten we een stapje terug doen en even stilstaan om eerst te bepalen hoe we door de situatie heenkomen. Loop met me door de volgende stappen en laten we kijken wat ze kunnen bijdragen om door de situatie heen te komen.

Wat heb ik nodig? Allereerst mag je gaan kijken wat je op dat moment nodig hebt. Waarom het gebeurt, wat er precies gebeurt en wat je ervan leert, zijn vragen die je je later kunt stellen. Nu allereerst zorgen voor jezelf. Wat heb je nodig? Een knuffel, iemand om mee te praten en een luisterend oor of gewoon even rust en tijd voor jezelf? Vergeet alle andere vragen - alle andere dingen zijn even minder belangrijk dan er voor jezelf zijn en goed voor jezelf zorgen. Pas als je basisbehoeften, zoals rust en slaap en voeding, worden ingevuld, heb je ruimte om te kijken hoe je door of uit een situatie kan komen.

Zelf verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent niet dat jij de oorzaak bent van de situatie, maar wel dat je er iets aan kunt doen. Als je in een slachtofferrol gaat zitten, is iedereen het schuld behalve jij. Jij kunt er toch niks aan doen en anderen veroorzaken jouw pijn. Door die gedachten, zul je niet gemotiveerd worden om je actief in te zetten om je situatie te verbeteren of er het beste van te maken. Als je zelf de verantwoordelijkheid neemt over je leven, dan zul je wel zien dat er mogelijkheden zijn om te blijven doorgaan.

Openstaan voor verandering. En als er dan dingen nodig zijn om te veranderen in je leven of je manier van handelen, sta daar dan voor open. Blijf niet vastzitten in de situatie en de manier van handelen. Zie wat er niet meer werkt en accepteer de acties die je moet doen om je weer beter te voelen.

Zelfreflectie. Vaak is het tijdens een moeilijke situatie lastig om te zien wat er moet veranderen of om naar jezelf te kijken. De echte veranderingen en lessen komen pas later. Als het weer beter gaat en er meer rust ontstaat, dan pas krijg je het inzicht en de ruimte om objectief terug te kijken en te zien wat er nu eigenlijk gebeurde en waardoor. Dan kun je ook gaan zien wat je leert van de situatie over jezelf. Het kost overigens ook wel echt moed om naar jezelf te kijken. Eerlijk zijn en durven zeggen ‘dit deed ik niet zo handig’, is niet makkelijk. Mogelijk zit hier ook een stukje van het antwoord op de ‘waarom gebeurde dit mij’-vraag bij.

Vragen om hulp.Deze stappen zijn altijd toe te passen maar het is helemaal niet erg als het niet in elke situatie zelf lukt. Hulp vragen, is geen teken van zwakte. Een vriend of vriendin vragen ‘ben er even voor me’ is geen last voor hen. Ook professionele hulpverleners in de vorm van een coach, therapeut of psycholoog zullen je in geen enkele situatie als lastig of vervelend ervaren als je durft te vragen. Dit is ook eigenlijk een onderdeel van zelf de verantwoordelijkheid nemen over je leven. Een hulpverlener zou je niet moeten zeggen wat je moet doen. In tegendeel, jij bent ook in dat proces de eigenaar van de oplossingen die je nodig hebt om door de situatie heen te komen en er van te leren.

Het is mooi dat elke situatie je iets leert over jezelf en anderen. Vooral de dingen die je kunt leren over jezelf zijn natuurlijk erg waardevol. Hoe moeilijker de situatie hoe meer je kunt leren. De uitdrukking ‘zonder druk, geen diamanten’, blijkt daarin waar. Kijk dus eens goed naar je eigen rol in de situatie. Wat zie je dan bijvoorbeeld in je gedrag? Als je het moeilijk vindt dit zelf te doen, kan het helpen om erover te praten met een hulpverlener om er samen naar te kijken en je te leren hoe je dit zelf ook kunt gaan doen bij een volgende keer.

Wanneer je zelf ook de touwtjes weer zelf in de hand wil hebben en je kunt daar graag wat steun bij kunt gebruiken, neem dan contact op via het contactformulier of via e-mail aan [email protected] en we gaan samen aan de slag.