Skip to content

Professionals: als je met kinderen werkt

Tekeningen: versterk de band met kinderen op de kinderopvang en in je klas

- de geheimtaal in beeld -

Kinderopvangmedewerkers en leerkrachten spelen een cruciale rol in het leven van kinderen. Ze fungeren als gidsen in de vroege stadia van de ontwikkeling van een kind en kunnen een blijvende invloed hebben. Tekeninglezen is een waardevol hulpmiddel voor professionals in de kinderopvang en het onderwijs om een diepere band met kinderen op te bouwen en hun welzijn te verbeteren.

Een Venster naar Emoties

In de kinderopvang en de klasomgeving is het van vitaal belang om kinderen te begrijpen en te ondersteunen in hun emotionele reis. Kinderen kunnen vaak moeilijk onder woorden brengen wat ze voelen, maar tekeningen bieden een venster naar hun emoties. Een tekening kan volstaan met aanwijzingen over vreugde, verdriet, angst of zelfs zorgen. Professionals kunnen deze aanwijzingen gebruiken om kinderen te ondersteunen en hun emotionele gezondheid te bevorderen.

Zelfbeeld en Zelfvertrouwen Ontwikkelen

Kinderen ontwikkelen hun zelfbeeld en zelfvertrouwen vanaf een jonge leeftijd. Hoe ze zichzelf tekenen en hoe ze zichzelf positioneren in hun tekeningen, kan inzicht bieden in hun gevoel van eigenwaarde. Professionals kunnen deze tekeningen gebruiken om te helpen bij de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen bij kinderen.

Ben jij zelf ook een ouder? Dan hebben we iets speciaals voor jou! Ontdek hoe je de band met kinderen kunt versterken en hun wereld beter kunt begrijpen.

Samenwerking en Verbinding

Naast het individueel lezen van tekeningen kunnen groepsactiviteiten met tekeningen de samenwerking bevorderen. Kinderen op de kinderopvang en in de klas kunnen samen tekenen en leren hoe ze elkaars tekeningen kunnen begrijpen. Dit bevordert teamwork en sociale interactie. Het opent ook de deur naar diepere verbindingen tussen kinderen en hun opvoeders of leerkrachten.

Ondersteuning bij Gedragskwesties

Professionals in de kinderopvang en het onderwijs worden vaak geconfronteerd met gedragskwesties bij kinderen. Tekeninglezen kan helpen om inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken van gedrag. Bijvoorbeeld, repetitieve tekeningen van monsters kunnen wijzen op angst, terwijl tekeningen met veel kleur en beweging kunnen duiden op opwinding. Door de tekeningen van kinderen te begrijpen, kunnen professionals passende ondersteuning bieden.

Bevordering van Creativiteit en Zelfexpressie

Het aanmoedigen van kinderen om te tekenen en hun eigen verhalen te creëren, bevordert creativiteit en zelfexpressie. Kinderen leren zichzelf uit te drukken en kunnen complexe ideeën communiceren via tekeningen. Professionals kunnen deze creatieve activiteiten in hun dagelijkse werkzaamheden opnemen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten in kinderopvang en scholen kan tekeninglezen een waardevolle aanvulling zijn op hun gereedschapskist. Het biedt een manier om kinderen beter te begrijpen, met hen in contact te komen en hun emotionele en cognitieve ontwikkeling te ondersteunen. Websites zoals Chaya Devas en Kinderen Beter Begrijpen bieden trainingen en middelen om professionals te helpen deze waardevolle vaardigheid te verwerven en te integreren in hun werk, en zo de band met kinderen te versterken. Het is een win-win voor zowel professionals als de kinderen die ze begeleiden.

Ontdek hieronder welke mogelijkheden er zijn om zelf aan de slag te gaan met tekeninglezen.

Heb je een tekening of reeks tekeningen waar je vragen over hebt? Stuur het ons voor een tekeninglezing


Waarvoor kun je terecht


Masterclasses: geheimtaal in tekeningen

Voor professionals die met kinderen werken: wat vertellen tekeningen en hoe kunnen zij tekeninglezen inzetten.

Tekeninglezen op ouderavonden, e.d.

Die momenten waar er oudercontact over de kinderen is of als extraatje, laten wij ouders zien wat hun kinderen bezighoudt, leren hun over kindertekeningen lezen.

Tekeninglezing: volledige analyse

Je hebt een tekening van een kind en wilt weten wat het je vertelt. Wij helpen je dit te begrijpen.

Ondersteuning tekeninglezen

Abonnement voor wanneer je toch vaker even wilt sparren met iemand over tekeningen die je voor je hebt, zijn we er snel en met professionele, kundige ondersteuning

Trainingen

Overige onderwerpen voor zowel professionals als jongeren om bewustzijn te bevorderen op verschillende thema's

professionals-ontcijfertekeningen

Claim nu je gratis e-book vol tips en inzichten.

Ontdek de kracht van tekeningen!

Ontvang vijf waardevolle tips over tekeningenlezen en ontdek vijf praktische dingen om zelf aan de slag te gaan.

Deze Masterclasses zijn voor jou

Tekeningen lezen: introductie


Ontdek de magie achter tekeningen tijdens onze introductieworkshop tekeninglezen! In deze boeiende tweedelige sessie nemen we je mee op een reis door de algemene aspecten van tekeningen. Leer hoe de bladindeling, het gebruik van kleur en lijnen subtiele maar krachtige betekenissen kunnen onthullen. Of je nu een ouder bent die de creatieve expressie van je kinderen beter wil begrijpen, een leraar die dieper in de wereld van tekeningen wil duiken, of gewoon nieuwsgierig bent naar de verborgen taal van beelden, deze workshop biedt een unieke kans om je kennis te vergroten.

Tijdens de eerste sessie verkennen we de wat tekeningen laten zien. Ontdek hoe kleuren emoties kunnen weerspiegelen en lijnen subtiele nuances kunnen toevoegen aan de boodschap van de tekening. In de tweede sessie verdiepen we ons verder in wat je kunt doen met tekeningen en do's en don'ts. Daarnaast ga je zelf aan de slag met je eigen tekeningen waarbij we de deelnemers begeleiden bij het ontcijferen van de unieke taal die kinderen gebruiken om zichzelf uit te drukken. Schrijf je in voor deze inspirerende workshop en ontwikkel een nieuwe waardering voor de kracht van beeldtaal!

Het onderwerp, de tijd en locatie zijn in overleg. Stuur een bericht of neem telefonisch contact op.
De masterclass is ontworpen voor mensen die met kinderen werken. Er is geen specifieke voorkennis vereist om deel te nemen.
Aantekeningen maken mag, de dia's worden niet doorgestuurd achteraf. Verder heb je niks nodig. We zouden het wel leuk vinden als je eigen tekeningen meebrengt; misschien wel waar je al een vraag over hebt.
1,5-2 uur
Vraag deze masterclass nu aan

Tekeningen lezen: bomen


Dompel jezelf onder in de betoverende wereld van boomtekeningen tijdens onze workshop over boomtekeningen! Deze specifieke sessie is ontworpen om de deelnemers dieper in de symboliek van boomtekeningen te laten duiken. Of je nu een (groot)ouder bent die de gedachten van je kind wil begrijpen, een professional bent die werkt met kinderen, of gewoon geïnteresseerd bent in de symbolische taal van bomen, deze workshop biedt een fascinerende ontdekkingsreis.

Tijdens deze interactieve workshop leer je de unieke betekenis achter verschillende elementen van boomtekeningen ontcijferen. We verkennen hoe de wortels, stam, takken en bladeren van de boom symbolisch kunnen staan voor diepgewortelde emoties, groei, relaties en meer. Deelnemers worden begeleid bij het interpreteren en ontdekken hoe subtiele details een diepgaand inzicht kunnen verschaffen.

Schrijf je in voor deze boeiende workshop en ontwikkel een waardevolle vaardigheid in het begrijpen van de symboliek achter boomtekeningen, waardoor je een dieper begrip krijgt van de innerlijke wereld van kinderen.

Het onderwerp, de tijd en locatie zijn in overleg. Stuur een bericht of neem telefonisch contact op.
De masterclass is ontworpen voor mensen die met kinderen werken. Er is geen specifieke voorkennis vereist om deel te nemen.
Aantekeningen maken mag, de dia's worden niet doorgestuurd achteraf. Verder heb je niks nodig. We zouden het wel leuk vinden als je eigen tekeningen meebrengt; misschien wel waar je al een vraag over hebt.
1,5-2 uur
Vraag deze masterclass nu aan

Tekeningen lezen: huizen


Duik diep in de symboliek van huistekeningen tijdens onze intrigerende workshop! Deze specifieke sessie is ontworpen om deelnemers grondig te laten verkennen welke betekenissen schuilen achter huistekeningen. Of je nu als (groot)ouder verlangt naar een beter begrip van je kind's belevingswereld, een professional bent, of simpelweg geïnteresseerd bent in de symbolische taal van huizen, deze workshop belooft een boeiende ontdekkingsreis te worden.

Tijdens deze interactieve workshop leer je de unieke betekenis achter verschillende elementen van huistekeningen te ontcijferen. Ontdek hoe de grootte van het huis, de stabiliteit van de lijnen, het gebruik van kleur en de aanwezigheid van ramen en deuren symbolisch kunnen staan voor veiligheid, geborgenheid, en de emotionele stabiliteit van een kind. Deelnemers worden begeleid bij het interpreteren van diverse details in huistekeningen en krijgen inzicht in hoe deze tekeningen een waardevolle reflectie kunnen zijn van de innerlijke wereld van kinderen.

Schrijf je in voor deze boeiende workshop en ontwikkel een nieuwe vaardigheid om de symboliek achter huistekeningen te begrijpen, waardoor je een dieper inzicht krijgt in de emoties en belevingen van kinderen.

Het onderwerp, de tijd en locatie zijn in overleg. Stuur een bericht of neem telefonisch contact op.
De masterclass is ontworpen voor mensen die met kinderen werken. Er is geen specifieke voorkennis vereist om deel te nemen.
Aantekeningen maken mag, de dia's worden niet doorgestuurd achteraf. Verder heb je niks nodig. We zouden het wel leuk vinden als je eigen tekeningen meebrengt; misschien wel waar je al een vraag over hebt.
1,5-2 uur
Vraag deze masterclass nu aan

Anderen over ons


"Miquel is een enthousiaste en zeer betrokken coach die de juiste vragen weet te stellen om zelfreflectie op gang te brengen en persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Hij heeft niet alleen mijn teamleden maar ook mij als leidinggevende gecoacht. Met heel veel succes. Ik beveel Miquel van harte aan!"

Eric Kochen Eric Kochen / Product Manager

"Alles is vertrouwelijk en bespreekbaar. Het voelt veilig om te zeggen wat er echt speelt. Hij luistert echt naar je en neemt de tijd."

Remy Remy / ICT Support Engineer

"De algemene ervaring van de lezing was erg positief. Veel studenten hebben handreikingen gekregen waardoor ze beter weten wat ze kunnen doen rondom kindertekeningen en hoe ze daarover in gesprek gaan, echt wel een meerwaarde dus"

Willem van Iterson Willem van Iterson / Docent

Tekenboek Tekenboek

Hét tekendagboek voor de niet-praters onder ons


Het is een fysiek tekendagboek, bestaande uit 90 pagina's. Met zijn stevige buitenkant van kraftpapier en dikkere vellen dan gemiddeld kan het wel wat hebben. Het is gebonden middels een spiraal zodat het helemaal open kan liggen. Met 90 pagina's kan jouw kind drie maanden lang iedere dag tekenen in het Tekendagboek. Prikkels verwerken, door de dag heen leven, op een rustig moment. **Naar verwachting valt het boek binnen twee weken op jouw deurmat. Ben je coach of therapeut en bestel je er 5 of meer? Dan ontvang je bij iedere 5 stuks een gratis exemplaar. Dit gratis exemplaar wordt niet weergegeven op de factuur, maar wordt achter de schermen automatisch toegevoegd. Je hoeft hier niets voor te doen.

Vraag je exemplaar van Hét tekendagboek voor de niet-praters onder ons van Kinderenbeterbegrijpen nu aan met korting via onderstaande knop!

Je exemplaar aanvragen

Online cursus

Kindertekeningen Lezen en Begrijpen


Wil je zelf ook de volledige cursus volgen? De kennis opdoen over alle aspecten van tekeningen, maar vooral ook hoe je ze kunt lezen? De methode leren waarop je respectvol en volledig kunt zijn in je lezingen van tekeningen?

De cursus kun je online en op je eigen tempo volgen. Het blijft beschikbaar en je kunt altijd terugkijken als je een onderwerp even opnieuw wilt doornemen. Om het certificaat te ontvangen, maak je alle opdrachten in de modules en stuur je deze in naar het e-mailadres dat aangegeven staat in de cursus. Een gecertificeerd Licentietrainer zal je opdrachten dan doornemen en van commentaar voorzien.

Vraag je online cursus Kindertekeningen Lezen en Begrijpen van Kinderenbeterbegrijpen nu aan met korting via onderstaande knop! Stuur ons dan een aanmeldingsbewijs, je adresgegevens en ontvang een tekenpakket cadeau.

Je toegang aanvragen

Ontdek meer!

Wil je meer weten over tekeninglezen? We nodigen je van harte uit om onze website te verkennen voor een schat aan informatie, middelen en inzichten over tekeninglezen. Volg ons op sociale media voor evenementen, leuke weetjes, tips en meer! En heb je vragen, neem gerust contact met ons op. Samen ontrafelen we de geheimtaal van tekeningen!