Skip to content

Terug naar overzicht Artikel: Tekeningen – wat kun je ermee?

Aug 03 2023

Miquel Moonen Miquel Moonen

workshop / personal growth / coaching / tekeninglezing / workshop / tekeningen

Tekeningen – wat kun je ermee?

Reading Drawings

We hebben het allemaal gedaan. Misschien doe je het nog wel af en toe. Tekenen! De activiteit voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Waarbij het niet uitmaakt hoe goed je erin bent. Het is altijd een manier om te ontspannen, verwerken, bezig te zijn in het moment en misschien wel te genieten van het gezelschap dat met je meedoet. En dan op de stapel of misschien wel bij het oud papier?

We leggen er letterlijk hart en ziel in. Of we dat nu beseffen of niet. Als we steeds iets van onszelf in de tekening leggen, kunnen we er dan misschien meer mee? Kan dat wat we erin leggen ook weer eruit gehaald worden? Ja, klopt! Dat kan inderdaad. Er zijn vele studies gedaan naar de betekenis van bijvoorbeeld verschillende elementen, objecten en kleuren in tekeningen. Er zijn ook onderzoeken gedaan naar kindertekeningen en de ontwikkeling die daarin te zien kan zijn bij bijvoorbeeld kinderen van 0-5 jaar.

Vaak zijn we niet bewust bezig met wat we tekenen of met welke reden we een bepaalde vorm, kleur of materiaal gebruiken. Dat onbewust tekenen, maakt dat we het als een hele waardevolle tool kunnen gebruiken in verschillende vormen. Hoe zit dat dan?

Wanneer je werkt met kinderen of jongeren, kom je het vast tegen dat zij het soms lastig vinden om te praten over bepaalde onderwerpen of zelfs in het algemeen. Misschien hebben ze de woordenschat nog niet om zich uit te drukken. Misschien willen of mogen ze er zelfs niet over praten. Ook zij tekenen onbewust en laten daarmee een stukje van hun binnenste aan je zien. Wanneer je dan de betekenissen weet en kunt lezen wat je allemaal kunt zien, kan zo’n tekening een mooie manier zijn om te achterhalen wat er mogelijk speelt in hun hoofd en om van daaruit verbinding met hen te kunnen maken.

Ook kunnen materialen en tekenen in het algemeen gebruikt worden om bijvoorbeeld meer bij je gevoel te komen of dingen los te laten of meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. In het verlengde daarvan kan een tekening dus een middel zijn om jezelf te (laten) coachen*. Het kan je laten zien waar je sterke of minder sterke punten liggen of situaties die nu aandacht vragen.

Wil je zelf ook meer weten over de geheimtaal in tekeningen? Hier bij ChayaDevas ben je dan op het juiste adres. Van persoonlijke coaching tot masterclasses voor professionals. Van tekeninglezingen tot workshops met uiteenlopende thema’s rondom tekeningen, symboliek en materiaalgebruik. Interesse en benieuwd naar wat we voor jou hebben? Neem gerust contact op.

* Of kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen. Eigenlijk iedereen dus.